6 съвета как да запазиш дрехите си като нови за по-дълго

Винаги, преди да си купим някоя нова дреxa, си задаваме въпроса колко дълго всъщност ще ни бъде вярна тя. Дали ще си промени формата бързо от прекаленото носене, или ще смени цвета си и ще заприлича на нещо vintage. Във всеки случай има какво да направиш ти като потребител, за да се радваш на дрехите си по-дълго и да избегнеш ситуацията “отново нямам какво да облека!”

 1. Качество на дрехите

Нека да започнем с това, че качеството винаги е приоритет №1. Ако става дума за децата ни, в повечето случаи не мислим за повече от един сезон напред, защото те ще израстат дрехите, но ако трябва да инвестираш в официални тоалети или дънки за ежедневна употреба, качеството е основното нещо, за което трябва да мислиш.

 1. Разчитане на етикетите за дрехи

Правилното разчитане на етикетите е от изключителна важност, защото те индикират какъв перилен препарат да използваш, препоръчителна температура на водата при пране, на каква температура да се гладят и др. Препоръчваме да обръщаш внимание на етикета на дрехата още преди да я купиш. Ако тя ще изисква химическо чистене или пране на ръка, а ти знаеш, че няма да можеш да изпълниш това условие по една или друга причина, по-добре да се откажеш от нея. Ако все още имаш съмнение по отношение на значението на някой символ, консултирай се със статията ни “Какво не знаем за етикетите на дрехите си?

 1. Правилно изпиране

В тази графа точките са няколко на брой:

 • Тъмните дрехи е желателно да се перат заедно и с лицето навътре, за да не избелеят. Същото се отнася и за тяхното изсъхване, независимо дали ще ползвате сушилня или простор. Директната слънчева светлина също не е препоръчителна за запазването на цветовете им.
 • Цветните ти дрехи задължително трябва да се перат отделно от белите. Освен ако не си решила да боядисаш всичките си дрехи в един цвят, за по-лесно съчетаване.
 • Препоръчваме да инвестираш в простор. Освен че някои от дрехите ти просто не са предназначени за сушилня и е по-добре да съхнат по друг начин, ще спестиш много пари от електричество. Също така е желателно дрехите да са с лицето навътре, когато ги сушиш, независимо къде, защото така предотвратяваш още една възможност от избелване или протъркване на тъканите (конкретно се отнася за сушилните).
 • Използвай качествен перилен препарат, съобразен с твоето пране – бяло, цветно и т.н. Така ще гарантираш чистотата и аромата им дни наред.

Още по-подробен “жокер” относно взаимоотношенията ти с пералнята намери в статията ни “Мedix съвети: Как да перем правилно”.

 1. Дай на дрехите си почивка

Всички имаме любим чифт дънки или някоя риза, която не спираме да носим. Работата е там, че колкото повече я обличаме и перем, толкова по-бързо се износва. А нека да бъдем честни, когато казваме, че нямаме какво да облечем, имаме предвид, че искаме да облечем нещо конкретно, което в момента или е за пране, или все още не сме си го купили. И така купчина дрехи остава без необходимото внимание.

 1. Правилна подредба

Независимо от това какъв гардероб имаш вкъщи, важно е да подреждаш дрехите си правилно, за да не се повреди формата им само няколко месеца след закупуване. Ето няколко примерни разпределения:

 • Сгъвай тежките си пуловери и блузи и ги поставяй на рафт. Ако използваш закачалка за тях, рискуваш да се разтегнат, заради собствената им тежест.
 • Дръж копчетата и циповете закопчани. Така ще предотвратиш евентуално надраскване или закачане на по-ефирните или плетени дрехи от метала или пластмасата.  
 • Постарай се да не “тъпчеш” дрехите си. Дори и мястото да ти е ограничено, е важно да не събираш всичко на едно. Опитай се да ги разпределиш, така че самите материи да не се мачкат прекалено много.
 • Не допускай мухъл и всякакъв друг вид миризми. За да избегнеш това, е важно да почистваш гардероба си регулярно – поне един път на сезон. Не прибирай все още влажни дрехи в него или такива, които трябва да отидат в коша за пране.
 • Използвай отделно чекмедже за деликатните си дрехи и бельо. Ако искаш да ги запазиш за по-дълго, е задължително да ги държиш далеч от всичко, което може да ги раздърпа или скъса, като ципове, копчета, закопчалки или дори неполирана част от дървото на самия гардероб.
 • Много важно правило е да подредиш дрехите си от предишния сезон. След като си ги изпрала, ги прибери грижливо някъде, където няма да се намачкат. Следвай и посочените по-горе точки.
 1.  Обличане след гримиране

Женските дрехи обикновено трябва да се “справят” с повече видове петна от тези на мъжете. Ще се зачудиш защо. Kоличеството козметика, което ползваме, често оставя трудни за изпиране петна. Ако свикнеш да се гримираш и да си правиш прическа преди да се облечеш, може да избегнеш подобни ситуации, като фон дьо тен по бялата си блуза. Да не забравяме и дезодорантите, и други продукти против изпотяване – преди да облечеш блузата си, убеди се, че течността е изсъхнала. В противен случай могат да се образуват жълти петна по нея.  

За съжаление, козметичните продукти, които използваме за коса, също повреждат дрехите ни. Затова препоръчваме да отредиш един тоалет и кърпа, които да ползваш всеки път, когато се боядисваш вкъщи, и да избягваш да правиш довършителни работи по прическата си, след като вече си се облякла.

Никоя дреха няма да бъде с нас завинаги, колкото и да ни е любима. Затова те окуражаваме, когато дойде моментът, да бъдеш силна и честна със себе си. Ако изпитваш трудност да направиш тази стъпка и да прочистиш гардероба си, ти предлагаме 7 въпроса, отговорите на които категорично да те убедят дали е редно да се разделиш с някоя блуза, риза или пола.