Какво не знаем за етикетите на дрехите си?

Етикетите на вашите дрехи трябва да показват как най-добре да се грижите за тях – какъв перилен препарат да използвате, препоръчителна температура на водата при пране, на каква температура да се гладят и др. Това е от важност, защото голяма част от дрехите са съчетание  от различни материи и изискват специална грижа, за да бъдат запазени като нови за по-дълго. Също така те са от значение за хората, които имат алергии към конкретни материи и по този начин откриват точно тази дреха, която не би оказала влияние върху кожата им.

Най-често може да търсите етикетите на талията на дънки или панталони, от вътрешната страна на врата, отляво или отдясно на вашите блузи, тениски или пуловери. А ето и какво да разбирате, когато видите малките фигури, изобразени на бялото парче плат.

 Символът за пране представлява леген, пълен с вода. Той оказва температурата или спецификите на програмата, които трябва да нагласите, когато перете.


Символът за температура
се различава от този за прането само по точката, която е поставена вътре в съда. Броя точки определя температурата, на която е препоръчително да перете вашите дрехи: 1 точка – 20 градуса; 2 точки – 30 градуса; 3 точки – 40 градуса и т.н.

Символът за Деликатно изпиране е специално за деликатни тъкани като вълна или коприна, или за дрехи, които биха се повредили от нормалния цикъл на изпиране.

 

Този символ индикира, че дрехата трябва да бъде прана на ръка. Важно е да проверите дали перилният ви препарат е подходящ за ръчно изпиране, за да предпазите ръцете.

 

Трите символа отгоре се отнасят за толерантността на вашите дрехи към избелващи препарати. Първият позволява използването на такива при пране, вторият – само на препарати, които не съдържат хлор (тук е важно да проверите съставните им елементи), а третият силно препоръчва да не се използват.

За любителите на сушилните, днес ще разясним и символите, засягащи този етап на грижа към дрехите. Основният символ (този вляво) позволява използването на такъв тип уред, а вторият категорично го отрича.

Най-вероятно се досещате за значението на тези символи, по вече представеното от нас:

  • Първият индикира температурата, на която е препоръчително да сушите вашите дрехи;
  • Вторият препоръчва да се използва специална програма, която да пази дрехите от намачкване;
  • Третият е предназначен за деликатните ви дрехи, които също трябва да бъдат сушени на специализирана програма.

Видите ли този символ, значи става въпрос за “любимата” ви част от грижата за дрехите – гладенето. Точките вътре в ютията отново показват температурата, на която е препоръчително да гладите вашите дрехи, като 3 точки са за висока температура, 2 – за умерено висока и 1 – за ниска.

Последни, но не по важност, са символите за химическо чистене. Празното кръгче индикира, че можете да се възползвате от тази услуга за любимия си костюм. Когато е изобразено задраскано, е силно препоръчително да не го правите! Дрехите, които трябва да се почистват само и единствено от химическо чистене за изобразени с кръг, в който е изписана буквата P.

Случвалo ли ви се е да срещнете някой символ, чието значение да не успявате да откриете в интернет? Споделете го с нас, за да можем заедно да разгадаем неговото значение и да съхраним дрехите ви такива, каквито ги видяхте за пръв път.