Мedix съвети: Как да перем правилно

На всички ни се е случвало да сложим повече перилен препарат от необходимото или да изберем грешната програма за пране. И тъй като не искаме да ви се налага да казвате “Скъпи, смалих ти любимата риза …Отново.”, днес ви представяме основни стъпки, които да следвате, когато зареждате вашата пералня. Знаем, че ги знаете, но винаги е хубаво да си имате един “жокер”, който да ви ги припомня от време на време 😉

1. Проверете етикета от производителя на дрехи и се запознайте с препоръките.Обърнете внимание на символите, изписани върху него – те са важна част от грижата за дрехите и показват как трябва най-добре да бъде изпрана дадена тъкан. Всеки един етикет включва минимум четирите главни символа: за пране, за избелване, за сушене и за гладене. Ако все още всички символи ви приличат на ацтекска азбука, тук можете да разгадаете тяхната тайна 🙂

2. Отделете белите, светлите, тъмните и деликатните тъкани едни от други. Ако желаете да намалите броя на пералните, които трябва да пуснете, съчетайте чисто белите с много светлите дрехи, както и тъмните с черните. Не препълвайте барабана на пералнята, това затормозява машината и може да доведе както до нейното увреждане, така и до това на дрехите ви.    

3. Уверете се, че всички джобове са празни и циповете на дрехите ви са закопчани. Така ще ги предпазите от нежелано закачане и увреждане. Обърнете дънките и дрехите с щампи и украси с лицевата част навътре. Не забравяйте предварително да третирате специфични и трудно отстраними петна. Задължително е деликатните дрехи (бельо, чорапогащи и всички дантелени тъкани) да бъдат поставени в мрежеста торбичка, за да бъдете сигурни, че ще излязат от пералнята в същия вид, в който сте ги сложили.

4. Изберете програмата, която най-добре ще изпере вашите дрехи, без да ги увреди.

Температура до 30°C е подходяща за деликатни, вълнени и копринени тъкани и дрехи, които лесно се мачкат. Студената вода е много щадяща към цветовете на неустойчиво оцветените тъкани. В този случай е препоръчително центрофугата да не е повече от 400-600 оборота/мин., както и да използвате течен перилен препарат с технология за дълбочинно изпиране и ензимен комплекс, който с лекота ще се справи със замърсяванията.  

Температура до 40°C e изключително подходяща за бели, светли и цветни тъкани от памук и синтетика.  В съчетание с перилния препарат, по-високата температура на водата спомага за премахването на по-тежките замърсявания и бактерии.  

Температура от 60°C се препоръчва за силно замърсени тъкани и за дезинфекция на кърпи за ръце и хавлии за баня.  

5. Следвайте инструкциите за дозировка, описани на задния етикет на течните перилни препарати и омекотителите. Не предозирайте препаратите (перилен и омекотител) и не препълвайте пералнята. Tова няма да доведе до по-чисти, по-меки или по-бързо изпрани дрехи. Обратно – може да се появят светли петна, за които пералнята и препаратите няма да са виновни. Накрая, не забравяйте да вземете предвид и твърдостта на водата в региона, в който живеете.  

Имате и други съвети, които искате да споделите с нас? Не се притеснявайте да ни ги разкажете на info@mexon.bg