9 навика, които са присъщи на хора с безупречно чисти домове

Имат ли тайна чистите домове? Всеки от нас се е чудил как е възможно мястото, което се обитава от семейство с поне едно дете, да изглежда безупречно подредено и почистено. Поразровихме се из форуми, сайтове и прашни томове в търсене на отговора. Макар и не толкова революционен и неочакван, ние го открихме! Стига с потайността, разкриваме какво сме намерили в следните няколко реда. 🙂

Хората, които поддържат определени навици успяват да намалят количеството работа, което трябва да свършат за единица време (например в събота), когато дойде време за почистване. Ето и кои са те:

  1. Подреждай дрехите си

Вярваме, че във всяка една къща има един конкретен стол, на който много би му се искало да си прибираме дрехите, след като се приберем от работа и се преоблечем. И сега, споменавайки го, гледа с надежда собственика си, моли се той да успее да възпита в себе си този навик и да не трупа огромни купчини от тоалетите си върху него. Най-малкото защото част от тази купчина е работа на колежката пералня, която си работи перфектно.

  1. Оправяй леглото си

Някои ще кажат, че не е необходимо това да се прави, защото когато се прибереш след тежък работен ден ще знаеш, че леглото те очаква с отворени обятия и ще те “разбере”. Ние казваме, че вече сме минали периода, в който по цял ден ходим по пижама вкъщи и сме пораснали достатъчно, че да не бягаме към леглото при първото по-тежко разочарование от деня. Затова сложи най-красивата си усмивка още сутринта и ОПРАВИ ТОВА ЛЕГЛО!

  1. Почиствай повърхностите в кухнята

След като готвиш, със сигурност по плота остава някакво количеството от продуктите, с които си работила. Ако от малка гледаш реклами за това колко трудно е да се изчисти мазнината от тях, защо би ги оставила да засъхнат. “Знанието е майка на чистотата!”, бихме казали ние и бихме ти препоръчали приятел в борбата – Medix Multi Action.

  1. Мий чиниите навреме

Знаете какво имаме предвид. Стига с тези оправдания: “Ще ги измия всичките в края на деня.”, “Ще ги оставя за утре сутрин, когато ще съм по-свежа.” или “О, просто ще ги изхвърля.” Както при много други задачи, с които трябва да се захванем, така и при миенето на чинии най-голямата “болка” е докато най-после се убедим, че няма за къде повече да отлагаме. А то какво – миенето даже никак не е неприятно. Съгласни сме, че след 100 задачи в края на деня не е от най-приятните неща, но с подходящия помощник (Medix Beauty Balsam) ние работим в посока обръщане на представите. 😉

  1. Прибирай обувките си

Всеки човек има няколко чифта обувки, които обожава да носи – те са му удобни, отиват на дрехите му и на сезона. Но има и такива, които отдавна е забравил, защото е било грешка да си ги закупи, или пък седят в коридора пред вратата и го гледат осъдително, защото не ги е носил повече от 1 път. Ние казваме – прибери ги, знаеш, че втори път няма да има. Подготвяй обувките, с които ще излезеш на следващия ден от вечерта, и дръж останалите в шкаф или друго помещение, отделено за целта.

  1. Чисти седмично

Отделяй по 1 час седмично да пуснеш прахосмукачка и да почистиш праха вкъщи. Така ще си спестиш онези дни, които знаеш, че когато дойдат, няма как да отлагаш. Те са изцяло отдадени на чистенето и това прави целия процес тягостен. Промени това като отделяш по-малко усилия, но по-често.

  1. Бъди подредена

Когато използваш нещо, което си има конкретно място в твоя дом, върни го на мястото му. Това ще спести много от времето, което би отделяла да подредиш дома си, преди да трябва да се захванеш с прахосмукачката. Също така няма да има нужда да се притесняваш от изненадващи гости, които са се появили на вратата ти, за да те изненадат. Без трескаво прибиране на всичко, където ти попадне. Само спокойствие! 😉

  1. Дезинфекцирай често

Не се залъгвай, че чистенето с прахосмукачка и измиването на пода е дезинкфекциране. Има голяма разлика между двете и тя се определя от препарата, който се използва. За правилното дезинфекциране на твоя дом са ти необходими биоцидни продукти с бактерицидно и фунгицидно действие, които унищожават микробите. Ако термините са ти непознати, свери си часовника тук.

  1. Не събирай ненужни неща

Имаме навика трудно да се разделяме с предмети – било то дрехи, обувки или пособия за домашна употреба. Винаги си казваме, че може да ни потрябват отново, а след това забравяме за тях до следващия път, в който си повтаряме същото. Предлагаме ново правило, което може да ти помогне да вземеш решенията по-лесно. Задай си въпроса “Ползвала ли съм го през последната година?”. Ако отговорът е да – можеш да го запазиш, ако ли не – реши какъв е най-добрият начин да го махнеш от дома си. Как да преживееш раздялата с някоя дреха пък – прочети тук.

Е, това е всичко, което ние открихме. Има ли нещо, което сме пропуснали? Пишете ни какво е то в коментар под поста във Facebook. 🙂