Какво е минималистичен гардероб и как да го постигнеш?

Безброй пъти си седяла пред препълнения си с дрехи гардероб и си се чудила какво и как да комбинираш, докато отново стигаш до страшното заключение: “Ох, нямам какво да облека, трябва да отида да си купя дрехи!” И със сигурност ти се е случвало да закъснееш за работа или среща, защото си отделила прекалено много време на това да подбереш компонентите на перфектния тоалет за деня.

Ако искаш да ти е по-лесно и да си по-бърза в избора си на облекло, ти предлагаме да пробваш една нашумяла напоследък тенденция за минималистичен гардероб, още наричан капсулен. Идеята е да опиташ поне за месец да комбинираш ограничен брой дрехи, подбрани спрямо всеки сезон.

Готова ли си да организираш своя първи минималистичен гардероб? Ето как да го направиш в 3 стъпки:

1. Започни с обстоен преглед на гардероба си 

През следващия месец ще ти се наложи да разполагаш само с определен брой дрехи и трябва да си абсолютно сигурна, че всичко, което си подбрала, ти харесва. Настрой се психически и си отдели достатъчно време, недей да бързаш при изпълнението на тази стъпка.

Препоръчваме ти буквално да изпразниш целия си гардероб на леглото и добре да прегледаш всичко, което имаш. Може и да ти изглежда много трудоемко, но по този начин ще добиеш ясна представа какъв е обемът на дрехите ти, щом започнеш да ги подреждаш. Отдели на една страна тези, които никога няма да носиш и ще подариш на някого или ще дадеш за благотворителност. Ако се чудиш дали да се разделиш с някоя дреха, ще ти помогнем да вземеш по-лесно решението чрез тези 7 въпроса, зададени тук.

Продължи и с другата част от дрехите ти, които не носиш толкова често и не са ти чак толкова на сърце. Тях нареди в отделна купчинка.

Сега следва най-важното – трябва много внимателно да прецениш кои са най-любимите ти дрехи и да ги отделиш настрана. Направи същото и с обувките. Все още бройката няма значение, за нея ще говорим в следващата стъпка.

2. Подбери дрехите, които ще отидат в минималистичния ти гардероб

Минималистичният гардероб трябва да съдържа около 35 различни части облекло – блузи или тениски, леки пуловери, панталони или дънки, рокли, връхни дрехи и обувки. Подбери една част от вече отделените най-любими дрехи и обувки, а след това премини към другите от второстепенна важност. Добрата новина е, че в това число не се включват пижамите, бельото, екипите за тренировка, банските костюми и аксесоарите като шалове и чанти.

Отново напомняме добре да обмислиш какво да включиш в своето начинание, наречено гардероб-капсула. Задай си въпроса дали избраните дрехи се съчетават добре една с друга и са подходящи за сезона? И задължително направи последна ревизия. Останалите прибери някъде на сигурно място, където няма да те изкушават. 🙂

3. Впусни се с позитивна нагласа в новото ти приключение

След като вече си избрала какво ще носиш в продължение на 1 месец и си прибрала всичко останало, необходимо е да се настроиш, че това са дрехите с главна буква „Д“. Недей да кривиш от пътя, който си поела, приеми го като “модна диета”. Много добре знаеш, че нещата никога не сработват, ако не си стриктна.

В началото може би ще ти е лесно да подбереш дрехите от своята нова капсула, които тъй или иначе обичаш. Но дори и да стане трудно, струва си да се придържаш към правилата. Така ще научиш кои облекла ти допадат най-много, а също може и да откриеш комбинации, които не са ти хрумвали до сега.

Друго предимство е, че няма да си натоварена от неограничения избор, за който споменахме в началото. Допълваме предимствата и с още едно – няма да ти се налага да переш толкова много. Даже ще станеш още по-грижлива в мисията си за запазване идеалното състояние на цветовете и тъканите точно на тези дрехи. За целта са ти необходими правилен перилен препарат и омекотител, за което ти тъй или иначе си наясно. Чудесно е, когато препаратите са и с ухание на парфюм като тези от серията Designer Perfume Collection. Идеално ще допълнят с дизайнерски аромат днешния ти тоалет, избран от минималистичния гардероб.

За твое улеснение сме подбрали няколко съчетания, които нагледно показват как с малко дрехи пак можеш да бъдеш уникална и различна всеки ден. Пожелаваме ти успех с минималистичния гардероб и ще очакваме скоро да ни споделиш дали си се справила и ти е харесала идеята.