Трикове за по-малко прах у дома

На всички ни е познато чувството, когато видим тънък слой прах по плоскостите вкъщи два дни след основното почистване. Знаем, тази трагедия край няма. Повечето от нас чакаме да дойде следващият уикенд, за да почистим (този път, по-хубаво) и да сме спокойни, че следващата седмица ще бъде чисто за по-дълго. Да, но не. Тайната за по-малко домашен прах и липсата на фините прашинки във въздуха се крие в няколко лесни стъпки, които ще споделим с вас в тази статия.

 

1. Чистете в правилната последователност

Едно от основните правила, което може би изглежда незначително, е чистенето в правилната последователност. Често срещана грешка при почистване е да започнете от пода и да продължите нагоре. Не правете това. Винаги започвайте отгоре-надолу, за да предотвратите появата на фини прашинки във въздуха. Започнете с най-високите повърхности и работете надолу, по този начин ще почистите прахта, която сте пропуснали, избутвайки част от нея надолу. Това, което е паднало накрая ще съберете с прахосмукачката, а каквото е останало, ще бъде забърсано от парцала за под. 

2. Почиствайте след себе си ежедневно

Най-доброто, което можете да направите, за да се отървете от “тънкото покривало за мебели” е като почиствате след себе си ежедневно. След като сте сготвили нещо набързо в кухнята, закусвали сте на масата или сте хапвали пуканки вечерта с любимия сериал, превърнете в навик почистването след като приключите. И за да ви улесним в този процес, сме създали Medix Universal EXTRA SHINE & PROTECT, който е подходящ за многообразие от повърхности у дома, така че да не се налага да вадите всички препарати и да включвате на режим “супер мощност”. А най-хубавото е, че освен елегантното ухание, което придава, формулата на Medix Universal образува защитен филм върху повърхността, който улеснява последващото почистване, подпомага по-бързото изсъхване и придава допълнителен блясък.

 

3. Погрижете се за чистотата на въздуха без помощни средства

Колкото и чист да е домът ви, вероятно все още е малко прашен. Това обаче е повече от раздразнение. Всички онези частици, които съставляват праха, се събират: мръсотия, цветен прашец, мъртви кожни клетки, косми и тъканни влакна, както и замърсители във въздуха като химикали и изгорели газове от превозни средства. За хората, които страдат от астма, алергии или други проблеми с дишането, да се научат как да се отърват от праха е от жизненоважно значение, тъй като в противен случай това може да компрометира тяхното здраве и качество на живот. Знаете ли, че въздухът вкъщи е с поне 5 пъти по-замърсен от въздуха навън? Затова е важно да почиствате равните повърхности и пода възможно най-често – онези 2 мм прах въобще не са за подценяване. По този начин елиминирате възможността от натрупване на прах и появата на фини частици, летящи във въздуха. Така ще се погрижите за по-чист въздух у дома.

 

4. Тупайте одеялата и възглавниците

Всички сме чували историите от бабите си как жените са поддържали къщата чиста. И всички знаем, че възглавниците, завивките и килимите са се тупали ежеседмично. И по старите български филми също сме го виждали. И знаем с каква цел се прави, но уви, всеки път, когато чистим, забравяме за този важен детайл. Знаем, че в днешно време и в апартаментите това действие се случва по-трудно, затова ви съветваме да пускате прахосмукачка често и да тупате възглавниците веднъж в седмицата.

 

5. Подменяйте спалното бельо ежеседмично

Завивките са мястото, на което прекарваме най-много време, когато сме вкъщи. Докато спим тялото ни отделя мъртва кожа, която остава между чаршафите, също така се потим и всичко това създава предпоставка за акари. Материите, също така, поемат огромно количество прах. Затова спалното бельо трябва да се пере всяка седмица, за да се поддържа чисто. Ако се притеснявате, че честото пране ще увреди тъканите, недейте. Medix 6 Action е тук да се погрижи за чистотата, цветовете и тъканите на вашето спално бельо. Формулата с иновативна комбинация от активни съставки и мултиензимен комплекс, които осигуряват 6 действия за отлично изпиране.

 

Минимизирането на количеството прах във вашия дом прави огромна разлика в качеството на въздуха и може да помогне за удължаване на живота на мебелите, уредите и домакинската електроника. Поддържането на вашия дом възможно най-чист от прах изисква бдителност и последователност. Знаем, че на практика е почти невъзможно да елиминирате напълно прахта вкъщи, но това не пречи да се опитате да я намалите, доколкото е възможно. След като приключите с почистването на основните стаи и искате да разберете как да се погрижите за банята си, можете да научите в статията ни “Как да превърнеш банята си в СПА кът у дома?”.