Medix съветва: Как да запазим уредите си за по-дълго

Пералнята и съдомиялната вече не са лукс, а необходимост за всяко домакинство. Разчиташ на тях да те отменят поне в прането и чистенето, защото често всичко друго чака само теб. Затова днес ти представяме няколко основни съвета, които да следваш, когато използваш тези два уреда, за да си сигурна, че ще ти бъдат верни дълги години напред.

Перална машина:

– Не поставяй тежки предмети върху пералната машина. Не позволявай на децата да седят върху нея.

Когато слагаш дрехи в пералнята, не забравяй да провериш джобовете за забравени малки предмети в тях. Монети, фиби, носни кърпички – всичко това може да доведе до запушване на уреда.

– Използвай само специализирани препарати, предназначени за употреба в перална машина.

– Почиствай уплътненията с мокра кърпа след всяко пране. На седмична база е препоръчително да измиваш отделението за препарати и да го оставиш да изсъхне, преди да го прибереш обратно. Така избягваш образуването на мухъл и други замърсявания.

– Премахвай изпраните дрехи веднага. Ако ги оставиш мокри за дълго време в барабана, има възможност да го повредиш, поради увеличилата им се от водата тежест.

– Препоръчително е да почистваш пералнята поне един път месечно. Ако уредът не разполага със специален цикъл за почистване, можеш да използваш и програмата с най-висока температура и да добавиш допълнително изплакване.

– Ако все още ти е трудно да разгадаеш етикетите на своите дрехи, прочети какво съветваме ние от Medix тук.

Съдомиялна машина:

– Винаги поставяй чиниите по правилния начин – като използваш обособените за целта места. Поставянето на съдовете по правилен начин ще ги предпази от ненужно драскане или евентуално запушване на съдомиялната с изпадали от обособените места малки предмети.

– Преди да напълниш съдомиялната, винаги измивай съдовете от остатъците храна.

– Премахни всякакви стикери, които са били поставени на чиниите от производители и продавачи. Те могат да запушат филтрите на уреда.

– Когато нареждаш съдовете, ги поставяй така, че да не затрудняват струята на пръскачките.

– Използвай специализирани таблетки и препарати за блясък. Всякакви заместители биха могли да доведат до повреди в уреда.

А сега и няколко съвета как да запазиш себе си в годините, които посвещаваш цялото си време на семейството:

– Постарай се да включваш всички членове в домакинската работа. Така ще сплотиш семейството и дори и най-малките ще имат своите задължения.   

– Отделяй поне по 30 минути само за себе си през деня. Достави си удоволствието да изгледаш една серия на любимото си предаване,  да прочетеш малко от любимата си книга или просто да си вземеш отпускаща вана.

– Споделяй домашните преживявания с близките приятелки, дори и да ти се струват тривиални. Те винаги ще се радват да чуят още една история, разказана под акомпанимента на някое от малките деца, което крещейки се опитва да ти каже какво иска сега, ама на момента!

Ако имаш още подобни съвети за домакините, сподели ги с нас и ние ще направим така, че те да видят свят. Очакваме те на info@medix.bg.