Как да създаваме красиви комбинации от цветове?

Намирането на правилната комбинация от цветове е важна стъпка, когато обзавеждаме своя дом или избираме най-подходящия тоалет за деня. Съмнява ни да отречете, ако кажем, че често ви се случва да се спирате пред огледалото, чудейки се дали дрехите, които сте си избрали, си отиват цветово или по-скоро приличате на дъга. А изборът на правилните нюанси за дома пък е прекалено категорично решение, че да се вземе с лека ръка.

Затова открихме тази подсказка, която да реши проблемите ни веднъж завинаги. Всъщност представлява най-обикновен кръг от 12 на брой цвята, поместени така, че с малко знания да можем да правим успешни и приятни цветни комбинации.

  1. Вариант №1: Допълващи се цветовe

Допълващите се цветове са тези, които се намират противоположно един на друг в цветовия кръг, представен по-долу. Комбинацията от такива цветове създава ярко и зареждащо усещане, което изненадва приятно окото как се балансират цветовете помежду си. А как да се грижите за тях, вярваме, че знаете. 😉

 

  1. Вариант №2: Триадата

Триадата представлява комбинация от 3 цвята, които са на еднакво разстояние един от друг в цветния кръг. Трите цвята контрастират силно един от друг, а в същото време не изморяват окото. Такава композиция изглежда жизнена, дори когато използвате бледите, ненаситени цветове. Препоръчваме я за смели личности, чието настроение се влияе силно от цветовете. Създавайки подобна силна композиция, ще усетите положителната емоция, с която е изпълнена.

 

  1. Вариан №3: Последователни цветове

Това е комбинация от 2 до 5 бр. (в идеалния случай от 2 до 3 бр.) цвята, които са разположени един до друг върху цветния кръг. Той създава успокояващо, приятно впечатление. Комбинацията е подходяща за хората, обичащи реда и последователността на нещата.

 

  1. Вариант №4: Основен цвят с два допълващи

В този случай използваме един основен цвят и два допълнителни, като основният цвят винаги се пада между двата допълнителни. Ефектът, създаден от подобна комбинация, е също толкова контрастен, колкото преди, но малко по-малко интензивен. Ако количеството цветове ви притеснява, можете да използвате основния за акцент, а двата допълнителни в по-бледите нюанси.