5 най-често допускани грешки по време на пролетното почистване

След много прекарани дни вкъщи със сигурност има моменти, в които усещаш онова силно желание да почистиш и подредиш всяко кътче на дома. То се отключва, когато видиш натрупания стол с дрехи или преливащите от ненужни вещи чекмеджета. Или пък когато погледнеш през прозореца, и единственото, което виждаш е… капките и праха, които са полепнали по стъклото.

Е, това определено е един от най-ясните знаци, че пролетното почистване наближава. Най-вероятно вече си чела тайните ни трикове за това как да почистваме от горе надолу, както и съветите ни за основно почистване. Но знаеш ли кои са най-често срещаните грешки при пролетното почистване? Именно за тях говорим по-надолу!

Действаш без план

Познато ли ти е онова чувство, когато, докато почистваш, всичко сякаш е по-мръсно и разхвърляно, отколкото беше в началото? Това е знак, че работиш без план. Можеш да избегнеш това, като си направиш реалистично разпределение на задачите. Например всеки ден от седмицата можеш да почистваш и подреждаш по една стая. По този начин няма да загубиш целия си уикенд и ще избегнеш онова усещане за безсилие, което те обзема, когато видиш, че не си стигнала до никъде, а вече е минал целият ти ден.

Дезинфекцията също е важна!

Пролетното почистване не е важно само за да блесне дома ни от чистота. То е повод и да дезинфекцираме. Дезинфекцията е важна, тъй като има много места у дома, където могат да се задържат микроби, които на свой ред са опасни за здравето ни. Продуктите Medix Razor са идеалното оръжие за защита на цялото семейство. Те почистват и премахват до 99,9% от микробите* и почистват повърхностите до блясък.

Открий още съвети как да се предпазим от микробите у дома тук.

Използваш стари почистващи средства

Всяка от нас има една стара оставена четка, която използва за почистване на банята. Или стара гъба, с която почиства фурната. Тези аксесоари обаче понякога пречат – когато почистваш основно, е важно да използваш нови и чисти гъби, четки и кърпи. Те не са толкова изтъркани от предишна употреба, което им помага да премахват мръсотията по-ефикасно и бързо. И разбира се, е доста по-хигиенично. Ако пък решиш да използваш стари аксесоари – не забравяй, преди всяко чистене да ги измиеш и дезинфекцираш.

Не се разделяш с излишните вещи

Тайната на доброто пролетно почистване не се крие единствено в самото чистене. Най-голяма разлика виждаме, когато подредим всички свои вещи, които сме скрили по шкафове и чекмеджета – след което се отървем от излишните такива. Колкото повече се “държим” за старите си неизползваеми вещи, толкова по-натрупано изглежда у дома. Затова не пропускай да кажеш “Чао” на всичко, което вече не използваш. И естествено, да подготвиш място за новите придобивки, на които пък да кажеш “Здравей”.

Не проветряваш достатъчно

Когато използваме много препарати наведнъж, е важно да проветряваме. По този начин и повърхностите изсъхват по-бързо, и ти самата ще се чувстваш по-свежо дори и след цял ден чистене. Освен това можеш да използваш по-малко препарати, но универсални за различни видове повърхности. Серията Medix Universal има леки и свежи аромати, а формулата им е подходяща за:

  • подове, теракота, мозайка, фаянс
  • кухненски плотове, шкафове и мивки
  • гладки повърхности, покрити с емайл, пластмаса, метал и др.

Това са петте грешки, които те съветваме да НЕ правиш тази година. Но не пропускай и съветите ни за почистване и грижа за дома в блога ни!

*На база проведени микробиологични изпитвания на продуктите, които показват, че при спазване на указаното експозиционно време и начин на употреба, се постига необходимата редукция на тест-щамовете Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae, съгласно изискванията на БДС EN 13697:2002, БДС EN 13697:2015 и БДС EN 1040:2006. Използвайте биоцидните препарати предпазливо. Преди употреба винаги четете етикета и информацията за продукта. Дръжте далече от обсега на деца. Категория на опасност корозивни и дразнещи.