3 рецепти от света, с които всички вкъщи ще се влюбят в цвеклото

Цвеклото е сладък кореноплоден зеленчук, който ще срещнете в диетата на всеки, който полага грижи за благосъстоянието на организма си и търси как да му набави необходимите витамини и минерали с всяко хапване. То е традиционен продукт в българската кухня, който може да се готви по много и различни начини. Много хора го включват в салатата си, където, макар и все така полезно, то се консумира еднообразно.
Вдъхновени от интернационалната кухня, ви предлагаме 3 лесни и оригинални рецепти, с които да разнообразите менюто у дома, възползвайки се от многобройните ползи на този невероятен зеленчук. Е, да запретваме ръкави!

Но преди това..

Трябва да знаете, че цвеклото е от цапащите продукти. Силният му бетаинов пигмент може да остави петна не само върху текстила, до който се докосне, но и по съдовете и приборите, с които се храните или готвите. В комбинация с мазнината, с която се приготвя термично, то може да остави упорити следи по кухненското оборудване. Препаратът за миене на съдове  Medix Premium е вашият пръв помощник в кулинарните приключения! Благодарение на активните компоненти и дълготрайна пяна той безкомпромисно премахва мазнини и засъхнали остатъци от храна по съдовете и приборите.

Linguine alla barbabietola

Общо време за приготвяне: 35 мин.

Звучи засукано, а? Така и изглежда, а са просто спагети! Е, не съвсем – това са лингуини с цвекло. Рецептата за тях е страхотна идея както за онези, които обичат прясна домашна паста, така и за всички почитатели на пакетираната, които са готови да експериментират в името на апетитното хапване.


За четири порции ще са ви необходими:

150 г червено цвекло
300 г фино бяло брашно
3 яйца
80 г настъргано сирене Пармиджано-Реджано (Пармезан)
3 скилидки чесън
75 мл маслиново масло
1/2 ч.л. сол
прясна чубрица
тиквени семки

Стъпка 1

Обелете цвеклото и го нарежете на кубчета. Сгответе във вряща вода до омекване. Извадете го и отцедете до пълно охлаждане. Пасирайте!

Стъпка 2

Изсипете брашното в купа или върху кухненския плот и прибавете яйцата. Заедно с цвеклото и солта размесете добре, като добавите още брашно при необходимост. 

Разточете тестото на тънка кора върху набрашнена повърхност, след което го разрежете на тънки лентички. Сгответе пастата в леко подсолена вряща вода и отцадете!

Стъпка 3

Налейте маслиновото масло в голям съд и загрейте. Прибавете стрития чесън и сгответе за кратко, докато започне да отделя аромата си, след което бързо добавете и пастата. Разбъркайте добре, но за кратко, колкото да поеме мазнината, и вдигнете от огъня.

За финал

Поръсете готовата паста с пармезана и разбъркайте. Поднeсете я гореща, поръсена с тиквените семки и стръкчета прясна чубрица.

Buon appetito!

 

Унгарски борш

Общо време за приготвяне: 80 мин.

Можете да откриете рецептата за класическа супа борш в различни вариации сред европейската кухня. Тук ви споделяме един особено вкусен прочит на известното ястие, който ще ви накара да си оближете пръстите с кадифената си консистенция и богат вкус!


За четири порции ще са ви необходими:

1.4 кг червено цвекло
300 г пушен бекон с кост
3 ⅓ л вода
2 ½ с.л. пудра захар
1 с.л ябълков оцет
Прясно смлян черен пипер на вкус
Едра сол на вкус
2 ч.л масло
1 ½ с.л. Брашно
¾ ч.ч. заквасена сметана
хляб
прясна мента
тиквени семки


Стъпка 1

Измийте и обелете цвеклото, след което го настържете на едро. Сложете го в голяма тенджера и долейте водата и бекона с кост.

Стъпка 2

Оставете да се вари на умерен котлон в продължение на 45 минути, след което добавете захарта и оцета. Подправете със солта и черния пипер. Пасирайте и прецедете супата във втора тенджера на котлона, на ниска температура.

Стъпка 3

Смесете маслото, брашното и заквасена сметана в малка купа и при непрекъснато разбъркване ги прибавете към супата. Продължете варенето ѝ в продължение на 10 минути. Поднесете унгарския борш с хрупкав хляб, поръсен с малко копър и тиквени семки.

Jó étvágyat!

 

Веджи бургер

Общо време за приготвяне: 40 мин.

Сещате ли се за по-американско ястие от бургера? Предлагаме ви здравословна и супер вкусна вариация на любимите ни сочни бургери. Тук цвеклото е главният герой. От него правим сърцевината на апетитния бургер, а именно – кюфтенцето. Обещаваме ви, че с тази рецепта и малки, и големи си облизват пръстите!


За осем кюфтенца ще са ви необходими:


1 бр. червено цвекло
1 тиквичка
3 с.л. ленено семе
1 ч.л пресен настърган джинджифил
3 с.л. галета
1 яйце
сминдух
мащерка
копър
магданоз
босилек


Стъпка 1


Измийте, обелете и сварете цвеклото, след което оставете да се охлади. Настържете обелената тиквичка на едро ренде, посолете я леко и отцедете добре.

Стъпка 2

Настържете охладеното цвекло и го смесете с джинджифила, яйцето, подправки на вкус, галетата и овесените ядки. При нужда от сгъстяване добавете още малко от последните две съставки. Оформете малки кюфтенца от получената хомогенна смес. Изпържете в тиган с незалепващо покритие.

Стъпка 3

Развихрете се и създайте своите бургери! Съветваме ви зелената част във вашите веджи изкушения да включва спанак и рукола, за да си набавите дори повече витамини с хапването. Яйченият сос е чудесна идея, с която бургерите ви ще станат още по-сочни и апетитни.

Enjoy your meal!


Хапването е готово! А кой ще измие чиниите? Открийте тук
няколко хитри стъпки, с които почистването на суматохата в кухнята след готвене ще се превърне в детска игра!