Medix представя: пирамида на аромата

Историята на парфюмите започва още от древен Египет. Думата парфюм произлиза от латинските думи “per” – през и “fumare” – пуша (бел.ред.).

Парфюмът такъв, какъвто го познаваме в днешни дни, е направен от десетки, дори стотици, различни съставки, които се комбинират, допълват и сливат помежду, за да създадат уникален аромат. Този аромат се разкрива в 3 отделни етапа, които лесно се обясняват чрез пирамидата на аромата, като разкриват неговия характер и идентичност.

Връхните нотки (горната част на пирамидата), обикновено се състоят от свежи и летливи съставки. Те формират първоначалното впечатление за даден  парфюм. Обикновено те траят от няколко минути до 2 часа.

Постепенно се появяват средните нотки и заместват връхните. По-малко „експлозивни“ те въплъщават основната тема на парфюма и разкриват неговата идентичност и интензивност. Състоящи се от флорални, плодови, зелени или пикантни нотки, средните нотки ще усещате върху кожата си около 3 часа.

И накрая, благодарение на базовите нотки, ароматът се усеща на кожата в продължение на часове, а на дрехите – дори дни. Базовите нотки се състоят от устойчиви, богати и завладяващи съставки (дървесни, балсамови и др.), които дават дълбочина на парфюма и карат аромата да ухае часове наред 😉

Парфюмът не е точна наука. Всяка кожа е различна и затова възприятието на аромата и времевата продължителност варира спрямо нея. В това се крие магията и красотата на парфюмерийното изкуство.

Следващият път, когато избирате парфюма си, отделете време, за да се запознаете с пирамидата му и нейните връхни, средни и базови нотки. Ще се удивите колко приятно са съчетани ароматните компоненти там!