5 факта за антибактериалния гел за ръце, които трябва да знаете

Всички знаем, че трябва да спазваме безупречна хигиена на ръцете. Когато сме в движение и без достъп до вода и сапун, антибактериалните гелове за ръце са удобен и ефективен начин да поддържаме ръцете си чисти. Споделяме с вас 5 интересни факта за антибактериалния гел за ръце.

 

1. Антибактериалният гел има ефективно действие

В забързаното ежедневие е важно ръцете ни да бъдат чисти по всяко време, където и да сме. Когато сме навън, без достъп до вода и сапун, е хубаво да използваме дезинфектант за ръце, който да се грижи за хигиената на ръцете ни бързо и лесно. Антибактериалният гел за ръце Medix почиства и дезинфекцира ръцете бързо, като унищожава 99,9% от бактериите и вирусите!* 

 

2. Антибактериалният гел е биоцид

Знаете ли какво са биоцидите? Биоцидите са категория продукти, които унищожават микробите (бактерии, гъби и вируси) и спомагат за поддържането на високо ниво на хигиена. Използвани правилно, биоцидите предотвратяват разпространението на болести. 

Важно е да знаете, че преди да бъдат пуснати на пазара, всички биоцидни продукти трябва да получат разрешение според Регламент 528/2012 за биоцидите и/или според националното законодателство от страна на Министерство на здравеопазването. Номерът на разрешителното за пускане на пазара задължително трябва да е изписан на етикета на дезинфектанта, като той гарантира, че продуктът наистина убива микробите. 

 

3. Има разлика между биоцид и козметичен гел

Знаете ли, че има разлика между биоцид и козметичен гел? Въпреки, че и двата продукта изглеждат по подобен начин, то предназначението им е различно. 

Биоцидният гел, наричан още антибактериален гел или дезинфектант за ръце, е средство за хигиенизиране и дезинфекция на ръцете с основна цел да убие микроорганизмите по ръцете. Биоцидните продукти за човешка хигиена често се използват в професионални условия, напр. от медицински специалисти за дезинфекция на ръцете, което означава, че ефикасността им е изключително висока. За да бъде един продукт одобрен като биоцид, той трябва да премине поредица от тестове и проучвания. 

Козметичният гел не е предназначен за дезинфекция. Той е продукт за почистване на ръце с главно козметична функция и предназначен за лична хигиена. Допълнителни функции на козметичните гелове могат да бъдат например специфични ползи за кожата, като хидратация, защита и др. Важно е да знаете, че често козметичните продукти съдържат алкохолни съставки, което не ги категоризира като продукти с антибактериално действие.

 

 

 

4. Винаги трябва да четем етикета на антибактериалните гелове

За да сте сигурни, че използвате ефективни антибактериални гелове, винаги четете етикета. Така ще знаете, че продуктът е одобрен биоцид и ще има дезинфекциращо действие върху ръцете ви. Ако на етикета на продукта се съдържа номер на разрешително за пускане на пазара, това означава, че продуктът е дезинфектант.

 

5. Антибактериалните гелове могат да бъдат щадящи към кожата на ръцете

Въпреки, че антибактериалният гел за ръце Medix има силно и ефективно действие срещу бактериите и вирусите, той е щадящ към кожата на ръцете. Във формулата  му има добавки, които хидратират кожата, като алое вера и глицерин. Той е подходящ за използване дори и от хора с чувствителна кожа 

Вече знаете повече за антибактериалните гелове и биоцидите и можете да направите информиран избор в поддържането на безупречна хигиена на ръцете. За чисти ръце, където и да сте!

 

*При спазване на указаното експозиционно време от 60 сек и начин на употреба. Биоцид с бактерицидно и частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие, за хигиенна дезинфекция на ръце, съгласно Разрешение за пускане на пазара на биоцид № 1007-3/12.02.2015 г.

Категория на опасност: Запалими течности, кат 3. Използвайте биоцида предпазливо. Преди употреба винаги четете етикета и информацията за продукта