Удължи живота на дрехите си с тези 3 златни правила!

Всеки е страдал от разбито сърце заради раздялата с любима и дълго носена дреха. Колкото и да е качествена нейната материя, колкото и да е трайна, идва моментът, в който трябва да ѝ кажеш “Сбогом, скъпа!”. И това е добрият вариант. За съжаление понякога се налага да се разделяме с красиви дрехи преждевременно поради досадни и непоправими злополуки като петна, които отказват да се изперат или епидемия от мъхести топчета по тъканите.

Разбира се, раздялата е неизбежна след дълги години носене на определени дрехи, колкото и качествени да са те. В тази статия ще откриеш три златни правила, с които ще може да я отложиш за по-дълго! Спазването им ще ти гарантира свеж гардероб a la като нов.


Правило номер 1: Чети етикета

Кой каза, че дрехите не идват с инструкции? Става въпрос за онези малки етикетчета от вътрешната страна на дрехите, които дразнят кожата ти и затова ги режеш. Без да ги четеш. Е, те са там с причина и то много, много важна – да ти дадат насока как да се отнасяш към новата си придобивка подобаващо. Затова обърни внимание на малкия етикет преди да го отрежеш следващия път – следи за препоръчителни градуси при изпиране, провери дали дрехата може да се подлага на сушене в сушилня, приемливо ли е химическо чистене и т.н.

Правило номер 2: Подхождай с внимание към тъканите

Невероятно е, че процедурата, с която целим да освежим и почистим дрехите си, всъщност може да ги увреди, ако не бъде изпълнена правилно. Става въпрос за изпирането, което може да захаби тъканите и цветовете! Затова е много важно да съобразяваш програмата за пране с материите и пигментите, които ще третираш.
За да удължиш живота на дрехите си, е необходимо да си търпелива що се отнася до изпирането. Кой е казал, че всяко малко петънце задължително трябва да мине през пералнята? Случи ли се да изцапаш леко любимия си пуловер или роклята от шифон, не бързай да зареждаш барабана – вместо това пробвай да изпереш петното локално и на ръка. По този начин ще спестиш едно пране на деликатната тъкан и ще ѝ подариш бонус живот!


И още нещо – не подценявай препаратите, които ще използваш! Пролетта е тук, а с нея отворихме и “топлия” гардероб, пълен с пъстроцветни поли от шифон, ленени ризи и сатенени шалове. Подари на стила си експертна грижа с перилните препарати от серията ALVINA PRO WASH & PROTECT! Всеки перилен препарат не само ще изпира дрехите ти безупречно, но и ще пази цветовете им ярки, а материите – като нови.

 

Правило номер 3: Съхранявай с внимание

След изпиране, прибирай дрехите си със същото старание и нежност, с които прибираш порцелановия си сервиз във витрината в хола! Много хора подценяват тази част от организирането на гардероба, но тя е от огромно значение за всяка част от облеклото – включително чорапите.
Дори да са еластични, препоръчително е дрехите “да почиват” в естествената си форма. Така ще избегнеш изкривявания на шевовете и пречупване на плата. Тук правилото може да звучи и по друг начин: Гледай да избягваш излишните гънки!

Бонус съвет: Когато се наложи да прибираш сезонния гардероб, се постарай да замениш големите найлонови чували с куфари или кашони, където дрехите ти няма да стават на топка, предизвиквайки деформирането им.

Продължаваме с късметлийските тройки! Научи как да съчетаваш умело цветовете в гардероба си, за да постигнеш зашеметяващ ефект с всеки тоалет.