Коледа в последния момент: Покани уюта у дома

Свети Валентин може и да е обявен за Деня на влюбените, но за много от нас Коледа остава най-романтичният празник. Коледният дух ни носи усещането за вълшебства, уют и нови шансове, които идват с настъпването на новата година. Някои хора започват да украсяват домовете си още от средата на ноември, за да удължат магичното чувство на задушевност и романтика. Е, не всички са завладяни от амбицията да превърнат дома си в къщичката на дядо Коледа още от края на есента, но пък с огромно удоволствие биха подарили на себе си атмосфера на приказност и уют, с която да посрещнат празника.

И понеже остават 5 дни до Коледа, сме ти подготвили 5 идеи, с които Коледният дух бързо-бързо ще се настани и в твоя дом!

 

1. Приготви си глювайн

 

Австрийските коледни базари са известни със способността си да накарат и най-върлия противник на Коледа да запее празнични песни. И как няма – с кокетните колибки, парата на току-що изпечени претцели и канелени пръчици и – ах, аромата на пунш и греяно вино (глювайн)! Немските народи отдавна са открили тайната на доброто настроение по празниците – не, не говорим за алкохола, а за чудните комбинации на иначе простички съставки!

Даваме ти идея да приготвиш класическо греяно вино по немски за себе си и любимите хора. Важно е да знаеш, че традиционният глювайн се прави с канела, карамфил, кардамон, анасон и портокал – все ароматни и апетитни съставки! Сигурни сме, че ако се поровиш, ще откриеш перфектната рецепта за себе си. А защо да не пробваш и на око?

 

2. Добави още един орнамент

 

В много семейства се поддържа традиция за всяка Коледа да се купува поне един нов коледен орнамент за елхата. Това е свързано с поверията за “новото начало”, което идва с Рождество и старта на новото летоброене. Хубавото е, че в последно време и у нас се залага на по-разнообразната декорация за елха. Може да срещнеш орнаменти с герои от приказки и пиеси, такива от изсушени плодове, плетива, та дори и персонализирани. Класиката обаче се запазва и тук – най-предпочитани остават пъстрите стъклени играчки, макар и крехки, както и порцелановите фигури.

Може да обвържеш избора на нов орнамент с нещо, което ще ти напомня за отминалата година – така коледната ти колекция ще навява топли спомени всеки път, щом погледнеш елхата!

 

3. Развихри се с печивата


Коледните рецепти са прекалено много и прекалено вкусни – може би ще ти трябва един цял живот, за да изпробваш всяка! Но пък има едно типично хапване за празника, което освен супер апетитно, е и вълнуващо за изработване. Става въпрос за джинджифиловите курабии, разбира се.

В направата им може да включиш близките си, а ако предизвикателствата не ви плашат – пробвайте да направите къщичка от сладки! Мотивацията, че накрая ще хапнете нещо толкова вкусно, ще ви помогне да се развихрите в творчеството на “строежа” и така да прекарате един незабравим следобед заедно, правейки нещо за цялото семейство.

Имай предвид, че направата на меденки и джинджифилки включва както ароматни и апетитни съставки, така и времеемко почистване след използването им! Колкото и да обирате с пръсти сместа от купата за разбъркване, меда и маслото ще оставят следи. С препарата за измиване на съдове MEDIX PREMIUM лесно спестяваш времето, иначе прекарано в упорито търкане. С мощната си формула той осигурява блестяща чистота на съдовете, отстранявайки с лекота упоритите мазнини и остатъци от храна. Образува дълготрайна и гъста пяна и идва в три свежи аромата.

 

4. Опаковай подаръците сама

 


С опаковането на подаръка добавяш още нещичко от себе си в изненадата за любимия човек. Заниманието може да бъде много разтоварващо за едни, но за други притеснението, че няма да се получи “както трябва” убива цялото удоволствие от този иначе творчески процес. Ако и ти си сред тези, които избягват да работят с ножици и лепило, може да подбереш красиви празнични кутии и пликове предварително, към които просто да добавиш малка декорация по свой вкус. Например дрънкулка, борово клонче, пръчка канела или резенче изсушен портокал –
при всички случаи това ще зарадва получателя и ще направи подаръка още по-празничен, а теб – щастлива, че си измайсторила нещо!

 

5. Да се лее шоколад!

 


В списъка ни неслучайно сме отредили още едно място за сгряващо питие. Като малки брояхме дните до Коледа, за да направим най-коледното нещо – да си приготвим горещ шоколад! Предлагаме ти да възродиш традицията в най-скоро време. Но този път не използвай разтворимо какао, а разтопи истински шоколад на котлона! Идея, след чието изпълнение дълго ще се облизваш, е да добавиш малко карамел, съвсем малко от хубав ликьор и бонбони маршмелоу за финал. Може да експериментираш на воля с типовете шоколад, а защо не и с добавките!


Това бяха нашите 5 изкушаващи идеи за повече настроение преди и по време на Коледа. Изпробвай ги до една, за да видиш дали сме били прави, като сме ги включили тук.  При всички случаи ти обещаваме, че с тях ще избягаш от захаросаните мотиви на коледните филми и ще заживееш своята собствена празнична приказка.


Ами почистването след това? Открий полезни съвети, с които ще го превърнеш в детска игра!