Как да постигнем отлична хигиена на работното място

Въпреки че хигиената винаги е била от ключово значение, сега повече от всякога е нужно да се замислим за организацията на процесите на работното място. Понякога е трудно да променим поведението си, но именно полезните навици са моста към изграждане на по-добра работна среда. Точно затова сме подготвили насоки за отлична хигиена на работното  място – за да бъдат полезни за вас, дори и в динамичната обстановка, в която се намираме.

 

1. Производствени предприятия

Производственият сектор предполага постоянен поток от хора, които работят заедно. Често служителите използват едни и същи машини и прекарват голяма част от времето си в едно помещение. Въпреки това отличната хигиена на ръцете на служителите е съвсем възможна с постоянен и лесен достъп до дезинфекциращи средства. Не пропускайте да поставите антибактериален гел във всяко пространство, което предполага струпване на хора – до входовете и изходите, кафетерията, входовете, зоните за почивка и т.н. Дезинфекциращият гел за ръце Medix Professional унищожава 99,9% от бактериите и вирусите без необходимост от вода и сапун.*

В столовата можете да въведете допълнителни мерки като използването на еднократни съдове и прибори, за да увеличите хигиената и безопасността на служителите. Също така, разредете местата за сядане и отбележете със знаци нуждата от спазване на дистанция дори при хранене в столовата. 

Много от производствените предприятия организират и общ транспорт на служителите до работното място. Ако и вие предлагате подобна услуга, наложете регулации и там – намалете броя хора в едно превозно средство, осигурете наличие на дезинфекциращи продукти, както и лични предпазни средства. Не пропускайте да регулирате и движението за влизане/излизане от предприятието. Често началото и края на смените се припокриват, което може да доведе до струпване на много хора при неспазване на дистанция. 

 

 

2. Магазини

Всички търговски обекти по дефиниция предполагат постоянен поток от хора. Ето защо е важно да поставите дезинфекциращи гелове на входовете, както и на ключови места вътре в магазина – например около касата, до съблекалните, в тоалетната. Удобната опаковка на дезинфекциращият гел за ръце Medix Professional позволява отлична хигиена за всички в обекта бързо и лесно.

Много важен момент е и индивидуализирането на материалите, които използват служителите ви. Насърчете екипа си да избягва докосването на чуждите вещи, дори това да е малък предмет, като химикалка. Мотивирайте ги да дезинфекцират ръцете си преди да работят с общи предмети като касов апарат, например. Промяната в навиците често е трудна, но е първа стъпка към по-ефективна хигиена на работното място. 

 

3. Доставки по домовете 

В настоящите условия бизнесът се адаптира към променливата среда. Както заведения, така и други бизнеси като хранителни магазини или магазини за козметика започнаха все повече да извършват доставки до домовете. Но това понякога се оказва предизвикателство за ефективно поддържане на висока хигиена. Ние ви предлагаме няколко основни начина, с които да осигурите на персонала и клиентите си нужната сигурност. 

Следете дали всеки от служителите използва персонализираните си униформи и допълнителни материали (например тефтер или таблет за поръчки). Този момент е важен, защото често имаме навика да използваме общи дребни вещи без да се замисляме. Не забравяйте и да напомняте на служителите си и за дезинфекция както на повърхностите, така и ръцете при използване на общи предмети – касови апарати, компютри за въвеждане на поръчки, кутии за опаковане и др. 

Също можете да предоставите защитни средства, както и дезинфекциращи продукти на всяка работна станция, включително и в колата. Особено важно е да има дезинфекциращи продукти на входовете на заведението и да приканвате доставчиците да ги използват редовно. Дезинфекциращият  гел за ръцe Medix Professional има широк спектър на действие, отговаряйки на всички регулации на Министерството на здравеопазването.

 

4. Персонализирани услуги

Козметичните салони, студия и други физически обекти са едни от местата, на които прекарваме повече време в близост до хора. Ето защо е важно да има правилни мерки за поддържане на хигиена.  

Както и в останалите бизнес сфери, и тук спазването на график за редовна дезинфекция е много важно. Една от най-основните мерки е поставянето на дезинфектант на лесни за достъп места. Хубаво е да знаете, че освен силното и ефективно действие срещу бактериите и вирусите, дезинфекциращият гел за ръце Medix Professional съдържа  и хидратиращи съставки, като алое вера, По този начин ще припомните на клиентите да почистват ръцете си при всеки удобен случай, без да се притесняват за състоянието на тяхната кожа.

Надяваме се, че сме успели да ви помогнем в организационните решения за вашето работно място. Защото всички заслужаваме да работим в чиста, подредена и безопасна среда. Вижте и други съвети за поддържане на здравословна и безопасна работна среда тук.

 

*Биоцид с бактерицидно и частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие, за хигиенна дезинфекция на ръце. Унищожава 99,9% от Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (MRSA), Enterococcus hirae, Hepatitis viruses (B,C,D), HIV, HTLV, Coronaviruses (MERS-CoV, SARS-CoV-1, SARS-CoV-2), Herpesviruses, Rubella Virus, Influenza viruses, Ebola при спазване на указаното експозиционно време и начин на употреба, на база проведени изпитвания по БДС EN 1276:2002 и EN14476:2013 + A2:2019. Категория на опасност: Запалими течности, кат 3. Използвайте биоцида предпазливо. Преди употреба винаги четете етикета и информацията за продукта. Номер на издаденото разрешение от МЗ за пускане на пазара № 1007-3/12.02.2015 г.