Защо да почистваме дома си от горе надолу – или как да си спестим ценно време

В забързаното и динамично ежедневие искаме да отделим повече време за срещи с близките, семейството, както и за приятни занимания и хобита. Един лесен начин да спестим време е като си създадем полезни и ефективни навици в ежедневните домашни задължения. Споделяме с вас 5 лесни съвета как да почистваме по-бързо вкъщи.

 

1. Дръжте препаратите си за почистване подръка

Първият ни съвет е: съхранявайте препаратите на удобно и практично място, до което имате бърз достъп. Слагането на всичко необходимо за почистване на едно място много улеснява процеса. А преди да започнете с чистенето, поставете всички нужни материали в кош или кутия, за да са близо до вас. Така ще спестите доста време, понеже няма да се връщате, за да вземете един или друг препарат.

 

2. При основно почистване, чистете от горе надолу

Винаги почиствайте от горе надолу, защото по този начин прахът ще пада само върху все още непочистените повърхности. Ако живеете в жилище на два етажа, дори можете да започнете от горния етаж. 

Споделяме с вас и още един трик – ако започнете да почиствате редовно горната част на шкафовете и лампионите, ще намалите значително количеството прах в цялото жилище. Причината се крие в това, че високите мебели задържат прах, който при натрупване започва да пада и така да замърсява допълнително повърхностите, които се намират отдолу. А за да се уверите, че всички повърхности в дома ви ще са почистени до блясък, се доверете на Medix Universal, който оставя след себе си дълготрайно свежо ухание. 

 

 

3. Приемете помощ в почистването

Почистването и подреждането могат да се превърнат в приятно домашно занимание, като включим и други членове на семейството в тях. Всеки би могъл да участва, дори и най-палавият мъник! Включвайки децата в тази времеемка домашна задача ще ни позволи да прекараме повече време с тях. А като бонус ще ги научим на полезни навици – да подреждат играчките и дрехите си.

 

 

4. Съхранявайте в дома си само най-необходимите вещи 

Ако имаме по-малко предмети и вещи имаме в дома си, ще улесним и забързаме неговото почистване, нали? Един бърз начин да го направите е да обиколите от стая в стая и да отделите неизползваните в последните 3 месеца вещи, сувенири и декорации. Докато взимате всеки предмет помислите дали да го оставите в дома си. С времето ще забележите че вещите в дома ви намаляват. Грижата за праха ще ви отнема минимално време, а почистването с Medix Glass на гладки повърхности, прозорци и огледала ще е като детска игра. Освен, че ще има по-малък брой предмети, които да почистите, ще се освободи повече пространство за любимите семейни занимания. 

 

5. Създайте си график

Тази стъпка може да ви се стори малко прекалена, но всъщност тя опростява процеса. Колкото по-нагледно сме записали задачите си за деня, толкова по-лесно е да се придържаме към тях. Ако се се водите по задачите, които сте записали, ще забележите, че седмичното почистване ще е готово за час – два, докато ежедневното – само за няколко минути. А понеже искаме да ви помогнем да поддържате дома си чист, споделяме с вас и примерен график, който разбира се зависи от броя на членовете в домакинството ви и личните ви предпочитания.

 

 

Бързото почистване на дома ни дава повече свободно време да се насладим на домашния уют. Използвайте свободните часове за разговори със семейството, игри с децата или за качествен релакс вкъщи!